Alexandre Dumas: Morsiuspuku

Alexandre Dumas, vanhempi (1802-1870) – alkuperäiseltä nimeltään Dumas Davy de la Pailleterie – kirjoitti romaaninsa Cécile. Teos ilmestyi vuonna 1913 nimellä Morsiuspuku, suomentajanaan Gertrud Colliander (1860-1942).

Dumas´in erikoisalana ovat historialliset romaanit. Myös tässä romaanissa tuntuu olevan piirteitä historiallisista tapahtumista, joita Dumas värikkäästi kertoo.

Tarina alkaa Pariisista vuonna 1792 Ranskan vallankumousta edeltävänä aikana, kun hevosrattaat pyrkivät pakoon Pariisin levottomuuksia ja väkivaltaa. Rattailla olivat mukana kangaskatoksen suojassa väärillä passeilla Roshe-Bertaudín markiisitar, kuningattaren hovinaisena toiminut paronitar de Marsilly ja hänen 4-vuotias lapsensa Cécil, joka on kertomuksen päähenkilö. Cécilin isä, paroni de Marsilly oli kuollut Tuileries-linnassa, kun sinne hyökättiin.

Rattailla olevat onnistuvat pakenemaan tutun tullimiehen avustamana Englantiin, jossa he elävät vuosia säästöillään, kunnes Cécilistä tulee aikuinen. Hän kohtaa siellä kaksi kosijaa, joista Henrik vie voiton, koska oli markiisittaren mielestä sopivampi - myös sukutaustaltaan. He kaikki muuttavat takaisin Pariisiin, kun Cécilen äiti kuolee ja perheen rahat alkavat vähetä. Ranskassa Henrik saa hienon liikeidean ja lähtee tekemään kauppaa maailmalle, Guadeloupeen. Henrik ja Cécile päättävät mennä naimisiin, kunhan Henrik palaa suunnattomine rikkauksineen takaisin. Samalla hän pelastaisi perheen talouden. Kaikki meneekin aluksi aivan loistavasti, kunnes hän on tulossa kauppavarastoineen laivalla ja matkalla tartunnan saaneena yllättäen kuolee ja heitetään mereen. Cécile kirjaelee Henrikin tuomaa morsiuspuvuksi tarkoitettua musliinikangasta uskollisesti koko ajan lisää, kunnes tuo suru-uutinen lyö hänet, hänen isoäitinsä kuolee, ja perheen rahat ovat lopussa. Cécile myy surun murtamana valmiin morsiuspukunsa saadakseen isoäitinsä hautaan ja lähtee - ilmoittamatta kenellekkään uutta osoitettaan, ja matkaa samaa laivaa käyttäen kuin Henrik ja on uskollinen hänelle ldramaattiseen loppuun oppuun asti.

Lukijana Ritva-Liisa Elivuo

HUOM! Äänikirja ilmestyy 1.9.2019

OVH 47€ (cd) 39€ (mp3-cd) (sis. alv. 24 %). Postitusmaksu lisätään hintaan.

Ääninäyte:

  • Finore Oy
  • ISBN: 978-952-6600-88-8 (cd) 978-952-6600-89-5 (mp3-cd)