Leo Tolstoi: Johdatus äidin historiaan

Leo Tolstoi (1828-1910) oli maineikas venäläinen kirjailija, joka edusti realismia, ja jonka tunnetuimpiin teoksiin kuului mm. Sota ja rauha, sekä Anna Karenina. Tolstoi oli huomattava yhteiskunnallinen ja uskonnollinen ajattelija, joka kuului kreivilliseen sukuun. Hän opiskeli yliopistossa itämaisia kieliä, ja oli muutenkin kielellisesti hyvin lahjakas, puhuen venäjän lisäksi ranskaa, kreikkaa, italiaa, englantia ja saksaa. Vuonna 1861 hän aloitti todella keskittymisen kirjallisuuteen maatilallaan, ja halusi myös auttaa köyhiä ja oppimattomia kylänsä lapsia, perustaen heille koulun.

Tällä äänikirjalla olevan Johdatus äidin historiaan -novellin on Tolstoin jälkeenjääneistä käsikirjoituksista suomentanut Arvid Järnefelt (1861-1932), joka tunsi myös henkilökohtaisesti Tolstoin.

Novelli kuvataan mieskertojan kautta, joka on kyseisen äidin läheinen ystävä. Ystävyys on vapaa rakastumisesta – toista vain kunnioitetaan. Kertoja tapaa tuon äidin vain kuukautta ennen äidin kuolemaa, kun hän on muuttanut luostarin läheisyyteen. Äiti vastasi kertojan mielestä hyvän vaimon ja äidin ihannetta. Mutta lasten opettajalla oli ollut merkillinen vaikutus äitiin, jolla oli lastensa opettajan kanssa suhde, ja he rakastivat toisiaan. Tämä oli lasten mielestä vain luonnollista, ja myös äidin mies tiesi asiasta, hyväksyen sen. Äidillä oli muistiinpanoja "tästä kaikesta", jotka oli pyytänyt kertojaa tuomaan julki hänen kuolemansa jälkeen, jos niissä olisi jotakin arvokasta. Muistiinpanoissa oli tuon oivallisen ja merkillisen naisen koko liikuttava ja opettava elämäkerta. Kertoja kuitenkin sai päättää, julkaisisiko hän tuota aineistoa.

Lukijana on Ritva-Liisa Elivuo.

Äänikirja on saatavana vaihtoehtoisesti joko CD-äänikirjana, tai mp3-äänikirjana.

OVH 29 €/kpl (sis. alv. 24 %). Postitusmaksu lisätään hintaan.

Kokonaiskesto: n. 23 min. 14 sek.

Ääninäyte:

  • Finore Oy
  • ISBN: 978-952-7201-95-4(CD) 978-952-7201-96-1(mp3)