Leo Tolstoi: Kansanjuhla

Leo Tolstoi (1828-1910) oli maineikas venäläinen kirjailija, joka edusti realismia, ja jonka tunnetuimpiin teoksiin kuului mm. Sota ja rauha, sekä Anna Karenina. Tolstoi oli huomattava yhteiskunnallinen ja uskonnollinen ajattelija, joka kuului kreivilliseen sukuun. Hän opiskeli yliopistossa itämaisia kieliä, ja oli muutenkin kielellisesti hyvin lahjakas, puhuen venäjän lisäksi ranskaa, kreikkaa, italiaa, englantia ja saksaa. Vuonna 1861 hän aloitti todella keskittymisen kirjallisuuteen maatilallaan, ja halusi myös auttaa köyhiä ja oppimattomia kylänsä lapsia, perustaen heille koulun.

Tällä äänikirjalla olevan Kansanjuhla-novellin on suomentanut Tolstoin jälkeenjääneistä muistiinpanoista Arvid Järnefelt (1861-1932), joka tunsi myös henkilökohtaisesti Tolstoin.

Novelli kertoo kansanjuhlasta, jossa ruhtinas myöntää tyttärelleen Alexandralle (Riinalle) luvan lähteä kansanjuhlaan vuonna 1893, Moskovassa kansanjuhlan johdosta toimeenpantujen kansanhuvien aattona. Tytär ei halunnut isän toiveiden mukaisesti vain katsella kansaa, vaan myös olla sen joukossa. Väentungos oli kuitenkin kova, koska huhun mukaan siellä jaettiin myös lahjoja ja arpalippuja. Ihmiset polkivat tungoksessa toisiaan – jopa kuoliaaksi. Nuori mies on toinen päähenkilö, joka ei ennestään tuntenut Riinaa. Mies oli myös tungoksessa, mutta tapahtumista hermostuneena sekä tupakan ja viinanhimossaan hän vetäytyi sivuun, samalla selviytyen tungoksesta pois. Hän kuitenkin löysi naisen, jota alkoi elvyttää, vaikka muut olivat jo luulleet häntä kuoliaaksi. Tuo nainen oli Riina, joka sitten virkosikin, ja hän olisi halunnut palkita miehen, mutta tämä kieltäytyi ehdottomasti. Tuon tapahtuman muistosta tuli Riinalle suuri lohdutus elämänsä vaikeimpina hetkinä myöhemmin.

Lukijana on Ritva-Liisa Elivuo.

Äänikirja on saatavana vaihtoehtoisesti joko CD-äänikirjana, tai mp3-äänikirjana.

OVH 29 €/kpl (sis. alv. 24 %). Postitusmaksu lisätään hintaan.

Kokonaiskesto: n. 28 min. 37 sek.

Ääninäyte:

  • Finore Oy
  • ISBN: 978-952-7201-91-6(CD) 978-952-7201-92-3(mp3)